Page banner

Contact details

12 lesson deal car with L sign on

QUESTIONS & ANSWERS commonly asked in the Driving Test

N.B. Courtesy of Cú-Chulainn Driving Lessons Cork this is not an exhaustive list of questions that could be asked. It is only a sample of the type of question that can be asked and answers that may be given. The book ' Rules of the Road ' should be read, studied and understood fully for the driving test and thereafter.

” 18 questions, including 10 sign questions must be asked. Obligatory subjects for all categories: Pedestrian Crossings, Traffic Lights, Headlights (Dipping), Road Markings, Right of Way and Road Signs. Further question on additional topics from the Rules of the Raod may also be asked”

- taken from Road Safety Authority ‘Standard procedures for conducting the driving test’ booklet used by their driving testers.

      1. When can you overtake on the left?
Ans. When the driver in front of you is turning right, when you intend to turn left, when the vehicles in the lane on your right are moving slower than the vehicles in your lane in queueing traffic?
 
      2. At a junction with roads of equal importance to whom should you give way?

Ans. Traffic on the right and traffic already turning.

      3. At a STOP sign which has no white line where would you stop?

Ans. At the STOP sign.


Stop Sign


      4. Why is a STOP sign octagonal and a YIELD sign triangular (inverted)?

Ans. To be able to recognise them in snow conditions.


Yiel Sign


      5. What position would you take up for a right turn at the end of a one way street?

Ans. The extreme right and lane.

      6. What do white zig-zag lines on the road mean?

Ans. A Zebra Crossing is ahead, no overtaking and no parking.


Zebra Crossing Picture


      7. How would you know a Zebra crossing at night?

Ans. By the yellow flashing beacons.

      8. What does the island in the centre of a pedestrian crossing mean?

Ans. Each side of the island is a separate crossing.

      9. Name the restrictions in relation to the use of the horn?

Ans. It must not be used between the hours of 11.30p.m. and 7.00a.m. in a built up area, except in an emergency.

      10. When driving at night when should you dip your headlights?

​Ans. (a) When meeting on-coming traffic. (b) When following close behind another vehicle. (c). On continuously well lit roads. (d.) At the beginning and end of lighting up hours, i.e. dawn and dusk. (e). Or in fog or snow. (f). Approaching a Junction.

      11. What should you do if you are dazzled by the lights of an oncoming vehicle?

Ans. Slow down and stop if necessary.

      12. What is a Clearway?

Ans. Stopping and parking is prohibited, (except by buses or taxis) for a period indicated on the Clearway signpost.

      13. What does a broken yellow line mean?

Ans. A broken yellow line means the edge of the roadway, (hard shoulder).

      14. What does a single continuos yellow line mean?

Ans. No parking at certain times, (generally during working hours).

      15. What does a double yellow line mean?

Ans. No parking at anytime.

      16. What is the legal parking distance from the Kerb?

Ans. 45 centimeters, ( or 1.5 Ft.)

      17. How close to a junction can you park?

​Ans. 5 Metres.

      18. Where should you not park?

Ans. Near a bend, the brow of a hill, a humpback bridge, at a continuous white line, where your vehicle would obstruct a sign, at an entrance, at a bus stop, opposite another vehicle on a narrow road or a taxi rank.


Parking image


      19. Where should you not overtake?

Ans. At a bend, a junction, the brow of a hill, a humpback bridge, at a continuous white line or anywhere your view of oncoming traffic is restricted.

      20. What is the safe distance to drive from the car in front of you?

Ans. Allow 1 metre for each K.P.H. (Kilometer per hour), double that for wet roads, four times that for icy roads or observe the " two second rule". 

      21. If you saw a red triangle on the road what would it mean?

Ans. That there is an obstruction on the road ahead.

      22. At a junction when traffic lights are not working to whom would you give right of way?

Ans. Traffic on the right and traffic already turning.

      23. What does a green traffic light mean?

Ans. Go, providing the junction is clear.

      24. What does an amber traffic light mean?

Ans. Stop if you can do so SAFELY at the Stop line.

      25. Name three people in authority for whom you must stop?

Ans. A Garda, a school warden or a person in charge of animals.

      26. Describe the road markings for NO ENTRY?

Ans. A continuous white line with a broken line behind it.


Road Marking for No Entry


      27. When can you cross a continuous white line?

Ans. To avoid an obstruction, for access, or if there is a broken white line on your side of the continuous white line.

      28. (a). What is the national general speed limit? (b). What is the Motorway speed limit? (C.) What is the acceptable tyre thread depth?

Ans. (a). 100 K.P.H. for cars. (b). 120 K.P.H. (c) 1.6mm Min.

      29. What rules apply to a yellow box junction?

Ans. You must not enter unless your way ahead is clear with the exception of turning right, when you can enter and wait in the box if you are not obstructing other traffic. 

      30. If there are two parallel lines in the centre of the road, one continuous and one broken, which one would you obey?

Ans. You obey the line nearest you.

      31. What do two broken parallel lines in the centre of the road mean?

Ans. There will be one or two continuous white lines ahead.

      32. What does a broken white line in the centre of the road mean?

Ans. You may overtake if it is safe to do so.

      33. What do white diagonal lines in the centre of the road mean?

Ans. You treat them like a traffic island, you do not enter (this ghost island).

      34. What is Aquaplaning?

​Ans. It is when a film of water builds up between the tyres and the road and ones steering and braking is affected.

 Content edited by Caoimhghin Whyte